Sådan passer du på dit tøj af uld

Pas på dit uld - så holder det længere


1. Tjek vaskemærket. Se altid efter om det skal vaskes i hånden eller på uldprogram i maskine. Alle de produkter som du kan købe hos FNE-Outdoor.dk kan vaskes i maskine på uldprogram.

2. Korrekt vaskemiddel. Brug altid et specielt uldvaskemiddel - helst et der indeholder lanolin. Vaskemidler fås mange steder, men ikke altid med lanolin. Joha's vaskemiddel er rigtig godt - og det kan du købe hos os. Hvis du bruger et helt almindeligt vaskemiddel ødelægger du ulden.

3. Tør det liggende. Når uld skal tørre, skal det som udgangspunkt ikke i tumbleren (nogle tumblere skulle eftersigende kunne tørre uld på en uld-venlig måde, men vi har ingen erfaring med det, og anbefaler det derfor ikke). Uld tørrer bedst liggende på et rent håndklæde. Når du bruger håndklæde suger det fugten fra tøjet og samtidigt undgår du at dine trøjer får trykmærker (hvis du fx har lagt det over et tørrestativ). Hæng det ikke på bøjle med mindre du ønsker strækmærker i tøjet.

4. Luftning er godt. Husk at uld ikke behøver at blive vasket så ofte. Ofte er det bedst at hænge det til luftning udendørs i nogle timer. Kun hvis der er pletter eller andet regulært snavs, bør du vaske det.

5. Ved håndvask. Hvis du håndvasker, så vær opmærksom på at du ikke kommer til at gnubbe og dermed filte tøjet. Tøj af uld skal vaskes nænsomt og tåler ikke store temperaturudsving. Det er derfor at vaskemaskinens uldprogram faktisk er en rigtig god opfindelse. Maskinen sørger for at holde temperaturen konstant og vasker tøjet nænsomt.

6. Stræk det i facon. Ofte har tøjet godt af at blive strukket forsigtigt i form efter vask. Specielt trøjer af kogt uld kommer flot i facon hvis du strækker forsigtigt langs sømme og evt. lynlåse.

7. Pak det i poser. Om sommeren når du ikke bruger dit uldundertøj mm, er det en god ide at opbevare det i lukkede plastposer. Det skal være tørt og rent, når du pakker det ind. Medierne rapporterer om øgede problemer med klæde-møl, men dem holder du væk, når du pakker det lækre strik af uld i lukkede poser.