Sådan vasker du din dunjakke

oprettet d. under Vinter, Guides og gode tips

Når vinteren går på hæld, får vi ofte spørgsmål om hvordan man vasker sin dunjakke - og om der er noget man bør være opmærksom på, når man nu vasker den.

Her i bloggen har vi forsøgt at svare på de mest typiske spørgsmål:

Kan jeg selv vaske min dunjakke?

Til det er svaret ja.

Du behøver korrekt vaskemiddel, en vaskemaskine og en tørretumbler.

Det bedste råd vi kan give til vask af din dunjakke, er at læse vaskeanvisningen i dunjakken. I den står der præcis hvad dunjakken kan tåle, og ikke kan tåle.

Skulle du alligevel blive i tvivl, giver vi her et par tips og tricks til hvordan du vasker din dunjakke, så du bedst muligt beholder dets varmende kvaliteter.

Dunjakker skal normalt ikke vaskes på mere end 30 - 40 grader, men præcist hvor varmt vandet må være, står i vaskeanvisningen. Er du usikker, er den sikre løsning 30, maks. 40, grader.

Kan jeg bruge almindeligt vaskemiddel til min dunjakke?

Til det spørgsmål er svaret: NEJ. 

I hvert fald ikke hvis du vil passe på din dunene inden i din dunjakke.

Hvis du bruger almindeligt vaskepulver ødelægger du fjer og dun og deres varme- og bæreevne.

Almindeligt vaskemiddel indeholder enzymer, hvilket reagerer med dunenes naturlige fedtlag på en måde der gør at de mister deres isoleringsevner.

For at undgå dette, skal bruge noget vaskemiddel designet helt særligt til dun. Fx dette dunvaskemiddel fra Grangers.

Hvis du ikke har dunvaskemiddel og du simpelthen bliver nødt til at vaske din jakke - så kan du vaske den uden vaskemiddel. Det opfrisker også jakken, og fjer og dun bliver ikke ødelagt. Det er naturligvis ikke alle pletter, der bare går af i vaske med 40grader varmt vand, så er din jakke beskidt er det svært at undgå at bruge vaskemiddel.

Hvorfor skal jeg bruge en tumbler når jeg vasker min dunjakke?

Faktisk skal du også bruge nogle tennisbolde. Dvs. en tumbler og 2-3 tennisbolde. Tennisboldene er ikke rigtige tennisbolde, det er tumblerbolde der købes i supermarkeder mm. Brug dem ikke til at spille bold med.

Når du har vasket og centrifugeret dunjakken, kommer du dunjakken i din tumbler sammen med tennisboldene. Jeg plejer at sætte tumbleren på maks. program og så lader den blive derinde indtil den kommer ud helt fluffy og dun-dyne-agtigt.

Hvis ikke du bruger boldene, har fjer og dun en tendens til at klaske sammen og det kan altså være svært at få dem løs af hinanden.

Har du ikke adgang til en tørretumbler, er det selvfølgelig muligt at lufttørre dunjakken. Dette tager dog noget længere tid, og kræver at man en gang i mellem giver dunjakken en lille rystetur, for at undgå at dunene klumper sig sammen.

Lufttørring af dunjakken tager normalt 24-48 timer, da dunene skal have en chance for at tørre helt. Dunjakken kan sagtens føltes tør udenpå, men stadigvæk være fugtig indvendigt. Lad hellere dunjakken lufttørre en time eller to ekstra, end en time eller to for lidt.

Kan man imprægnere sin dunjakke?

Det korte svar er ja.

Da du købte jakken, er der ret stor sandsynlighed at den var imprægneret fra butikken. Imprægneringen bliver dog slidt af med tiden, og det kan derfor være rart at få den imprægneret på ny.

Dette kan du nemt gøre ved at sprøjte dunjakken med en imprægneringsspray. Det kunne f.eks. være med Fjällrävens PFC-fri imprægneringsspray.

Vær opmærksom på at du ikke kan vaske dunjakken med et imprægneringsvaskemiddel og/eller vokse den på samme måde som du kan med G-1000 materialet.

Selvom man kan imprægnere dunjakken til at blive vandafvisende, vil den aldrig kunne blive vandtæt. Er du i tvivl kan du læse vores blogindlæg: Hvad er forskellen på vandafvisende og vandtæt

Hvordan skal man opbevare sin dunjakke?

Når du pakker din dunjakke væk, så lad være med at hænge den på en bøjle. Dette er fordi når jakken får lov til at hænge på bøjlen i længere tid, falder dunene ned i jakken, og mister dermed fylde i skuldrende.

Skulle dette dog ske, kan man heldigvis bare give den en tur i tumbleren, sammen med tennisboldene. Så burde den blive god igen.

Vil du gerne spare sliddet fra tumbleren på din dunjakke, så pak den sammen og kom den i en pose.

Så er dunjakken, efter en lille rystetur, fluffy, rar og klar til brug igen året efter. 

Hvordan lapper man en dunjakke?

Skulle du være så uheldig at finde et hul i din dunjakke, kan du jo heldigvis lappe det. Dette kan gøres nemt og simpelt ved hjælp fra et lappekit. Sådan et kan du købe i vores fysiske butik.

Lapperne i vores lappekit er transparente, så de har ingen farve, og passer til alle farver tøj. Lappen skal limes på, med en lim der følger med i pakken.

Når man lapper sin dunjakke er det en fordel at lime en lap på, fremfor at sy en lap på. Når du syer i en dunjakke laver man nemlig huller i stoffet, så dunene kan slippe ud.

Det vil vi helst gerne undgå for at holde liv i vores dunjakker i så lang tid som muligt.

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar